Covid-19 Belasından Kurtuluş İçin Tek Yol Aşı….
Bir yılı geçti, Covid-19 pandemisi dünya üzerindeki etkisini azaltacağına arttırıyor,
Tüm dünya ülkelerinin sağlık otoriteleri ve ilgili uzmanları bu konuya çözüm için uğraşıyor,
Aşı beklenmeyen bir hızda üretildi, aşılama çalışmaları da hızla devam ediyor,
Ülkemizde de bu hafta başı itibarı ile toplamda 16 milyon 851 bin 612 kişiye ve iki doz olarak ise
7 milyon 158 bin 158 kişiye de aşıları yapıldı. Fakat virüsün mutasyona uğraması ile başlayan bu üçüncü dalga ise hızını artırdı, günlük hastalanan sayısı 50 bin kişiye ulaşmak üzere…
Tek çözüm aşı… Aşımıza güvenelim ve aşılarımızı olalım… Bizde bu hafta sizlerle, Medimagazin tarafından da yayınlanan Covid Aşısı ile ilgili önemli gelişmeleri paylaşacağız…
DSÖ’den Sinovac açıklaması: % 70’in üzerinde etkili ve güvenilir…
Dünya Sağlık Örgütü, Çinli aşı üreticileri Sinopharm ve Sinovac’ın Covid-19 aşıları ile ilgili olarak açıklama yaptı. DSÖ Stratejik Uzmanlar Grubu (SAGE) Direktörü Alejandro Cravioto; verilerin örgütün gerektirdiği kurallara uygun % 70 üzeri etkinlik seviyeleri olduğunu ve nisan ayı sonuna kadar bu aşılarla ilgili tavsiye kararı alınabileceğini söyledi. Cravioto; “Şirketlerin geçen hafta yapılan toplantıda halka açık olarak paylaştıkları bilgiler, DSÖ’nün bu aşı için talep ettiği gerekliliklerle uyumlu etkinlik seviyelerine sahiptir” dedi. Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Margaret Harris’de;” bu ayın başlarında Sinopharm ve Sinovac aşılarının DSÖ acil kullanım listesine “çok yakında” girebileceğini söyledi.
Hal böyle olunca Sinovac aşısı olanlarda pasaportunu almış olacak..
DSÖ’den Avrupa’ya “aşılama” uyarısı: Çok yavaşsınız…
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Avrupa’da Covid-19’a karşı aşılamanın “kabul edilemez şekilde yavaş” olduğunu ifade ederek Avrupa’nın dünyada salgından en çok etkilenen ikinci bölge olmaya devam ettiğini vurguladı.
Aşıların Covid-19 salgınından kurtulmanın en iyi yolu olduğunu kaydeden Kluge, “Aşıların piyasa sürülmesi kabul edilemez derecede yavaştır. Açık konuşayım, üretimi hızlandırarak, aşıların uygulanmasının önündeki engelleri azaltarak ve şu anda stoklarımızda bulunan her bir aşı şişesini kullanarak süreci hızlandırmalıyız” dedi.
Antikor araştırması: Ev kadınlarını 3 ay, doktorları 9 ay koruyor…
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yaparken Covid-19 tanısı alan toplam 123 sağlık çalışanının antikor düzeyi ve koruyuculuk süresine ilişkin yapılan araştırma sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, hastalığa yakalanan sağlık çalışanlarında en yüksek antikor seviyesine 4 ile 6’ncı haftada ulaşıldığı saptandı. Araştırma sonuçlarına göre virüs bulaşan sağlık çalışanlarında 6’ncı aydan itibaren antikor seviyesinde anlamlı düşüş yaşanırken, yoğun bakım ve Covid-19 servisinde yüksek virüs yüküne maruz kalarak hastalanan sağlık çalışanlarında ise sürenin 9 ile 12 ay arasında değiştiği tespit edildi. Araştırma sonuçlarını Milliyet gazetesinde yorumlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr. Yeşim Tuyji Tok; “Ev kadınında ise koruyucu antikor 3 ay etki gösterirken, Covid-19 kliniğinde görev yaparken hastalanan hekimde bu süre 9 aylık süreyi geçebiliyor. Anestezi, yoğun bakım ve acil servis çalışanlarında daha uzun süreli antikor koruyuculuğu oluştuğunu saptadık” dedi
Antikorun gelişmemiş olması, aşının korumadığı anlamına gelmiyor…
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, aşılarını yaptırmış olmalarına rağmen antikor gelişmeyenlerde “Acaba aşı etkisiz mi” soru işaretinin oluştuğunu belirtti. Ve “Antikorun gelişmemiş olması, aşının korumadığı anlamına gelmiyor” dedi…
“Özellikle aşılarını yaptırmasına rağmen biliyorsunuz toplum bu konuda çok hassas ve 15 gün sonra kendisi antikoruna baktırıyor, antikoru negatif olan gönüllülerimiz biraz tedirgin oldu. Burada şunu söyleyebiliriz; aslında antikor titresinin gelişmemiş olması, korumadığı anlamına gelmemektedir.
Oysa toplumda, ‘”antikor titresi ne kadar yüksekse koruyuculuk o kadar yüksektir” şeklinde bir algı var. “Aşı antikor titresi gelişmemiş kişilerin dahi hücresel düzeyde bağışıklık geliştirebileceğini gösteren çalışmalar var” dedi.
İtalya’da aşı olmayı reddeden sağlık çalışanları görevden uzaklaştırılacak…
Kararnameyle hastane, eczane, klinik, özel muayenehane, bakımevi gibi yerlerde görev yapan sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu hale getirildi. İtalya’da son dönemde yeterli derecede test edilmediği gerekçesiyle aşı olmayı reddeden sağlık çalışanlarına yaptırım uygulanacak. Aşı olmayı reddeden sağlık çalışanları, salgının gidişatına göre geçici olarak görevden uzaklaştırılacak.
Aşı cephesinde son gelişmeler böyle… Geldiğimiz noktada ise aşımızı yaptıracağız, maske temizlik ve sosyal mesafe kurallarına da uyacağız…
Tıp fakültesi mezuniyeti sonrası İşletme Fakültesinden Sağlık Bilimleri Yönetimi Uzmanlığımı MBA tamamladım. 1997 yılından bugünlere Özel Sağlık Sektöründe durum tespitleri, kurulum, işletim, yönetim ile ARGE ve ÜRGE safhalarında geleceğe dair projelendirmeler üzerine çalışmaktayım.. 0 532 277 88 27 – fezasen@megamed.org – info@fezasen.com
Yorum yaz