Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/chefezas/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
“Covid-19 Aşısını Olmayanlara” Kısıtlamalarda, Dünya Örnekleri… » Dr. Feza ŞEN - Sağlık Hizmetleri Yatırım ve Yönetim Danışmanlığı, Sağlıkta Yönetim Yatırım Danışmanlığı, Sağlık Yatırımı - Dr. Feza ŞEN – Sağlık Hizmetleri Yatırım ve Yönetim Danışmanlığı, Sağlıkta Yönetim Yatırım Danışmanlığı, Sağlık Yatırımı

“Covid-19 Aşısını Olmayanlara” Kısıtlamalarda, Dünya Örnekleri…

/ 7 Eylül 2021 / 71 views / yorumsuz
“Covid-19 Aşısını Olmayanlara” Kısıtlamalarda, Dünya Örnekleri…

Ülkemizde Covid-19 aşılamaları devam ediyor, iki doz aşılananların oranı % 47,75’lere ulaştı.

Toplumsal bağışıklığa ulaşmak an meselesi iken halk arasında dayanağı olmayan bir “aşı endişesi” ise aşılama hızını düşürüyor. Gerçek ise net;

  • Covid-19 varyantlarının en çok hasta edebildiği kişiler aşısız ya da aşıları eksik olanlar.

Tıp otoriteleri; Covid-19 sebebiyle artan hastaların, aşılarını olmayanlardan oluştuğu gerçeği ile karşı karşıya… Hal böyle olunca da, kısıtlamaların aşısız kişilere uygulanması daha önemli bir durum…

Geçtiğimiz günlerde de GazeteDuvar’da aşıyı zorunlu kılan ülkeler ile ilgili bir haber yayınlandı.

Haberin detaylarını incelediğimizde bu tip yasaklar, bizde de neden olmasın diye düşündük!..

  • Aşılama oranlarını artırmanın yolu belki de aşısızlara kısıtlamalar uygulamaktan geçiyor.

 

İşte aşısızlara uygulanan kısıtlamalardan örnekler…

  • İngiltere: Ekim ayından itibaren bakımevi çalışanlarının aşı olmasını zorunlu kılarken, gece kulüpleri, eğlence mekânları gibi kalabalık ortamlara gidenlerin, iki doz aşı olduğunu belgelendirmeleri istenecek.
  • Fransa: Tüm sağlık çalışanlarında aşı zorunlu, Sinema ve diğer kapalı alanlara girerken, toplu ulaşıma binerken aşı kartlarını veya negatif PCR sonuçlarını göstermesi zorunlu. Aşı kartlarını kontrol etmeyen işyerlerine de para cezaları var.
  • Yunanistan: Temmuz ayından bu yana Sinema, tiyatro, bar, spor salonlarına sadece aşılılar girebiliyor, sağlık çalışanları ile bakım evi personellerine aşı zorunlu..
  • İtalya: Mart ayından bu yana eczacılar ve tüm sağlık çalışanlarında aşı zorunlu, ret edenler yıl sonuna kadar ücretsiz izinli… Ayrıca ağustos ayından itibaren kapalı restoran mekânlarına, stadyumlara, sinemalara, eğlence parklarına, tiyatrolara, gösteri ve müzelere girebilme Covid Sertifikasına bağlandı. En az bir doz aşı yaptıranlar, son altı ayda Covid geçirenler ve son iki günde testi negatif olanlar sertifika alabiliyor. Ayrıca;

Polonya: Yüksek risk grubundaki kişilere aşı zorunlu oldu.

Malta: 12 yaş üzerinde olan ve iki doz aşısı olmayanlar adaya giremeyecek. Ziyaretçi kabul etmeyen ilk Avrupa Birliği ülkesidir.

Rusya: Çeşitli sektörlere çalışanlarının % 60’ını aşılama zorunluluğu getirildi.

Macaristan: Sağlık çalışanlarına aşı zorunlu oluyor.

Suudi Arabistan: Mayıs ayından bu yana işyerinden çalışacak tüm kamu ve özel sektör çalışanlarına aşı zorunlu, karar uygulama aşamasında, hükümet ve eğitim kurumlarına giriş ile toplum ulaşımın kullanımında aşı şartı aranmasına karar verildi. Yurt dışına seyahat edebilecekler için iki doz aşı şart.

Türkmenistan: 18 yaş üzerindeki herkese zorunlu aşı uygulaması açıklandı.

Kazakistan: Hazirandan sonra 20 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde aşı veya haftalık düzenli test şart olması için karar almıştı.

Avusturalya: Bakım evi çalışanları ile karantina otelleri çalışanlarına aşı zorunlu olsun kararı alındı.

Kanada: Hükümette bazı pozisyonlarda çalıanlar için zorunlu hale getirmeyi tartışıyor.

Almanya: Aşı karşıtlarını ve kararsızları ikna etmek için randevu almadan aşılama yapıyor.

Kısaca her ülke karınca kararınca aşı olmayı teşvik etmeye çalışıyor. İnanın ki aşı olmayanlara olan kısıtlamaları da artıracaklar. Ve bu kararlarda da haklılar.

 

Madem aşı olmuyorsanız;

  • Aktif çalışanlarda haftalık PCR testi sonuçları veya
  • Kapalı toplumsal alanlara girişlerde iki doz aşı olduğunu gösteren sertifika veya
  • Kullanacağınız toplumsal alanlara göre son 8 saatlik negatif PCR sonucu istenmesinin ne sakıncası olabilir ki…

 

Burada sözünü ettiğimiz toplumsal alan tanımı önemli.

Kapalı genel mekânların tamamı toplumsal alan sayılmalı…

Ve kapalı mekan denilince spor, düğün, iş, toplantı, eğlence hatta eğitim mekanları ile ibadethaneler bu tanıma girmeli, toplu taşımalar, gar, otogar, şehir hatları vapurları, şehirler arası taşımacılık araçları derken bireyin günlük hayatta ailesi haricindeki bireyler ile paylaştığı tüm kapalı alanlara girişler aşı sertifikası veya negatif test sonucuna göre olmalı…

Şöyle bir düşünün, aşı olmayı reddeden bir toplu taşıma otobüsü şoförü var ve her gün yüzler kişiyi taşıyor, bu şoförün aşı olmaması mı demokratik bir hak yoksa aşı olması mı daha demokratik bir hal…

Demokrasi, eşitliktir. Siz, toplumsal sağlık önceliği olan bir hususta özgürlüklerden bahsedebilir misiniz?

 

 

 

Ülkemizde aşılama da son durum:

  • Aşılama oranı en düşük on il (en düşük orandan başlayarak); Ş.Urfa, Mardin, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Gümüşhane, Siirt, Iğdır…
  • Aşılama oranı en yüksek olan on il (en yüksek orandan başlayarak) ise Muğla, Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Amasya, Aydın, Eskişehir, Tekirdağ, İzmir

Hastalık istatistiklerine baktığınızda da aşılama düşük olan illerde hastalığın fazla olduğu da aşikar…

 

Aşı olmayı reddeden aktif çalışanlar, bence bir daha düşünün…

Sizin aşı olmamak için gösterdiğiniz direnç yakında iş hukuku uzmanlarınca bir tartışma konusu olacak.

Aşı olmayanı çalıştırmamak işverene haklı fesih nedeni oluşturmasa da geçerli fesih nedeni olabilir, bu hususa hukukçular karar verecekler tabi ki ama siz yine de bir düşünün…

Covid-19 varyantlarından korunmanın yolu; aşı, aşı, aşı… Aşı olmak, toplumsal bir ödevdir…

Tıp fakültesi mezuniyeti sonrası İşletme Fakültesinden Sağlık Bilimleri Yönetimi Uzmanlığımı MBA tamamladım. 1997 yılından bugünlere Özel Sağlık Sektöründe durum tespitleri, kurulum, işletim, yönetim ile ARGE ve ÜRGE safhalarında geleceğe dair projelendirmeler üzerine çalışmaktayım.. 0 532 277 88 27 – fezasen@megamed.org – info@fezasen.com

Yorum yaz